Fizički rad umjesto zatvorske robije

PODIJELI

Sudovi na području Unsko-sanskog kantona su tokom 2016. godine u 83 slučaja izrekli presude kojima je osuđenicima propisan društveno koristan rad umjesto zatvorske kazne i time je značajno povećan broj ovakvih presuda u odnosu na prethodni period.

Nikola Findrik, ministar pravosuđa u Vladi USK, kaže da su u proteklih šest godina, od kada je započela primjena ove vrste sankcije u USK, izrečene ukupno 232 ovakve presude, od čega je preko 90 posto uspješno realizirano.

Findrik kaže kako ovu krivičnu sankciju izriče sud uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje da lica, koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine, zamjene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi. Prema njegovim riječima, Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove alternativne sankcije, koja je, kako je istakao, već polučila željeni vaspitni i društveni efekat.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečene ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju, te sličnim djelima.

Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore sa više od 20 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, gdje oni obavljaju uglavnom fizičke poslove. Findrik je istakao kako nisu zanemarive ni finansijske uštede koje se na ovakav način ostvaruju, ako se ima u vidu da jedan zatvorski dan po osuđeniku košta oko 30 maraka.

PODIJELI

1 komentar

  1. Napokon da se je neko sjetio bosanca kazniti s fizickim radom!
    Od toga mu nema vece kazne.Tako nije drustvu na teret i cini korisne stvari upravo za to drustvo! Samo se to treba dobro nadgeldati i ozboljno shvatiti!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here