Ako se ne plati dug, studenti iz USK će sarajevskom Studentskom centaru plaćati punu cijenu

PODIJELI

Studenti iz USK koji studiraju  na  Sarajevskom univerzitetu mogli bi od 15. septembra plaćati punu cijenu za ishranu i smještaj  u tamošnjem studentskom centru. Naime, to bi se moglo desiti zbog neizmirenog duga  prema ovom  centru od strane Vlade USK koja subvencionira  dio sredstava za  njihov boravak.  Kada je u pitanju subvencioniranje studenata koji studiraju na fakultetima van Kantona, a koji su zastupljeni  na Bihaćkom univerzitetu, saznali smo da  Vlada  ne  participira  u njihovom smještaju. Taj dug je  narastao na  preko 300.000 KM.

Početak  nove akademske godine se bliži, a neriješenih problema  ima na pretek. To se prije svega odnosi na mali broj upisanih studenata na ovdašnje  fakultete,  zbog čega  su na većini fakulteta u našoj zemlji, među kojima i bihaćkim, produženi upisi.

U resornom kantonalnom ministarstvu su potvrdili da dug postoj, ali i da se iznalaze rješenja da se on plati do 15. septembra.

Od nekoliko kantona, sarajevski Studentski centar potražuje više od miliona KM  i najveći dužnik je Vlada USK. Ukoliko se ne sanira  barem dio duga, postoji mogućnost da se  Kantonalnoj Vladi  onemogući daljnje zaduživanje, pri čemu  bi sav teret ishrane i smještaja pao na same studente.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here