Grad poharao Srbiju: Za sedam minuta uništeni usjevi

PODIJELI

Jako nevrijeme zahvatilo je danas centralnu u zapadnu Srbiju. Gradu veličine lješnika ništa nije mogla ni protivgradna odbrana, pa je uništio usjeve u pojedinim selima.

Najveća šteta je pričinjena na području Čačka, Kragujevca, Valjeva i Gornjeg Milanovca, pa su se mnogi korisnici društvenih mreža požalili na trenutno stanj.

Grad je bio praćen grmljavinom, ali kako nam kažu iz RHMZ-a, mjesta za zabrinutost nema.

– Grmljavinski oblaci su uobičajena pojava za period od maja do septembra. Često su ti oblaci praćeni gradom, koji jeste opasna, ali ipak redovna pojava – kaže Nedeljko Todorović ispred Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prema prognozi, za naredni period je i najavljeno promenljivo vreme, praćeno pljuskovima i grmljavinom i povremenim gradom. Na sajtu RHMZ-a, stoji meteorološko upozorenje upravo za područje na kojem je i došlo do nevremena.

– Ova meteorološka pojava jeste štetna, ali dobra stvar je što kratko traje i zahvata malu površinu, od nekoliko stotina metara – objašnjava Todorović, koji dodaje da je ljeto period kada grad jedino i pada.

Međutim, ono čemu ova nepogoda najviše šteti, jesu usjevi, koji su danas i najviše stradali.

Kako prenosi “Glas zapadne Srbije”, grad veličine lješnika ovog je popodneva uništio usjeve u selima Miokovci kod Čačka. Vremenska nepogoda trajala je sedam minuta, ali je napravila ogromnu štetu voćnim kulturama i usjevima u ovom mestu.

– Odmah sam dejstvovao – mogu da vam potvrde i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ispalio sam šest raketa – ali nije bilo pomoći. Čuo sam da su rakete ispaljivane i iz Goričana, Milićevaca i Rakove – kaže Vojkan Tomić, protivgradni strijelac za “Glas zapadne Srbije”.

RHMZ Srbije upozorava da se u naredna dva dana slična situacija očekuje i u drugim dijelovima Srbije, prvenstveno na jugu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here