Komplikacije u trudnoći su vodeći uzrok smrti tinejdžerki u svijetu

PODIJELI

Komplikacije u trudnoći vodeći su uzrok smrti djevojaka starosti od 15 do 19 godina u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući da su samoubistva na drugom mjestu.

Prema rezultatima najnovije studije, više od 1,2 miliona adolescenata umire svake godine, a uzroci smrti, kako ističu, u najvećem broj se mogu spriječiti. Većina adolescenata umire zbog mentalnih oboljenja, slabe ishrane, reproduktivnih zdravstvenih problema i nasilja.

Autori studije ističu da bi zanemarivanje zdravlja djece i mladih u životnoj dobi od 10 do 19 godina moglo poništiti sav napredak koji je postignut u zdravstvenoj brizi o majkama i mlađoj djeci širom svijeta. Briga o zdravlju adolescenata se, kako zaključuju, često previđa.

–  Ulaganjem u zdravlje adolescenata dobivate trostruku korist, jer dobivate zdravu mladu osobu, a onda i zdravu odraslu osobu te na koncu zdravog roditelja koji to prenosi na svoju djecu – kaže David Ross, vodeći autor globalne studije.

Prema prikupljenim podacima,  najčešći uzrok smrti mladih starosti od  10 do 19 godina su saobraćajne nesreće koje su u 2015. godini odnijele 115.300 života širom svijeta. Iza toga su upale pluća, samoubistva, dijareje te utapanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here