Uslovi o provođenju tradicionalne, kulturne i sportsko-amaterske manifestacije „Unski lađari“ 2017

PODIJELI

Tradicionalni bosanskokrupski Unski lađari održavaju se 22. jula (subota) i to 37. put po redu. Manifestaciju i ove kao i prethodnih godina obogatit će takmičari i gosti iz više krajeva naše zemlje i Evrope, ali i bogat zabavni program uz prepoznatljiv bh. bend Divanhana. Najveći broj takmičara i gostiju, motivisani dobrom zabavom, gostoprimstvom i bogatim nagradnim fondom, stiže iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Osim lađara i ove godine će se takmičiti kajakaši.

Program počinje već u petak kada će kada će biti održan kronometar za utrku tradicionalnim lađama i kvalifikacije za skokove sa drvenog mosta „Prva lasta Une“. Ostale aktivnosti počinju naredni dan, od ranih jutarnjih sati. Nakon sastanka i prijava kajakaša slijedi utrka. Od 11 do 16 sati za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i veterani. U dvije kategorije, zavisno od broja prijava, takmičit će se i žene.

U 17,30 je okupljanje i defile lađara, a u 18,30 glavna utrka. Po završetku utrke tradicionalnim lađama, bit će održani i skokovi sa Drvenog mosta. Nakon sportskog dijela manifestacije, u 21 sat u Malim adama će biti upriličena dodjela nagrada, roštilj, ali i zabavni program.

Ove godine Krupljane i goste na Malim adama zabavljat će poznati bosanskohercegovački bend Divanhana, prepoznatljiv po tome što na maestralan način izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. vijeka. Ovaj bend je 2009. godine osnovala grupa mladih studenata u Sarajevu, a sastav je velikom brzinom osvojio region, a potom Evropu i realizovao veliki broj nastupa na festivalima i samostalnim koncertima širom kontinenta.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Karlovačko.

Kao i do sada, za ovu manifestaciju obezbjeđen je bogat nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM. Nosioci aktivnosti 37. Unskih lađara su Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa, Udruženje Lokalna organizacija omladine Krupe i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub “Kormoran” iz Bosanske Krupe.

Zbog povećanih upita o uslovima takmičenja Organizacioni odbor je donio slijedeće:

Član 1.

 

Utrka Unskih lađara je tradicionalno-kulturna i sportsko-amaterska manifestacija, jedinstvena na rijeci Uni, koja se vesla u tradicionalnoj unskoj lađi od Crnog jezera do Drvenog mosta u Bosanskoj Krupi (5 km). Unske lađare organizuje Općina Bosanska Krupa (u daljem tekstu Organizator).

 

Član 2.

 

Utrka Unskih lađara se organizuje u mjesecu julu.

 

 

Član 3.

 

Takmičenje je isključivo amaterskog karaktera.

 

Pravo učestvovanja imaju svi bh. i strani državljani s navršenih 14 godina do datuma održavanja utrke. Maloljetne osobe koje do datuma održavanja utrke imaju više od 14 godina mogu nastupiti isključivo uz pismeno dopuštenje roditelja, staratelja ili udomitelja dostavljenog Organizatoru uz prijavu ekipe.

 

Član 4.

 

Utrka se vesla isključivo u tradicionalnoj unskoj drvenoj lađi. Za vrijeme utrke u lađi je od opreme dopušteno imati podupirač za noge koji se sastoji od jedne daske, maksimalno 2 rezervna vesla, protutegove za balans, pomagala (posudu) za izlijevanje vode, te napitke za veslače. Sva navedena oprema se unosi u lađu nakon dopuštenja Organizatora.

U lađi je uoči i za vrijeme utrke strogo zabranjeno naknadno postavljati bilo kakve dodatke i dijelove opreme koji nisu definirani ovim pravilnikom.

 

Član 5.

 

U lađi se za vrijeme utrke može nalaziti isključivo 4 osobe (veslača). Veslači koriste drvena vesla. Uloga veslača je veslanje lađe. U toku utrke nije dozvoljena izmjena veslača.

 

Član 5a.

 

Veslači mogu biti isključivo amateri, izuzetno svaka ekipa može imati maksimalno jednog profesionalnog veslača.

 

Član 6.

 

Pregled lađe i opreme obavlja osoba zadužena od strane Organizatora. Organizator daje saglasnost o ispravnosti lađe na dan „brzinske“ utrke (kronometra). Organizator lađe može pregledati i na dan glavne utrke. Ukoliko lađa ne zadovoljava propozicije koje su navedene u članu 16. ovog pravilnika istu će diskvalifikovati.

 

Član 7.

 

Brzinska utrka je kvalifikacijska utrka za startne pozicije. Organizuje se u centru grada na dijelu rijeke Une od Željeznog (start) do Drvenog mosta (cilj).

Sve ekipe su dužne doći na kronometar, u suprotnom žlijebom će im biti dodijeljena preostala mjesta.

 

Brzinska utrka je pojedinačna utrka za svaku ekipu pri kojoj se mjeri ostvareno vrijeme. Vrijeme se mjeri opremom koju osigurava organizator.

 

Brzinska utrka započinje tako što lađa zauzme položaj na odgovarajućem mjestu koje odredi Organizator ispod Željeznog mosta. Ekipa daje saglasnost za vrijeme starta, nakon čega sudija podiže bijelu zastavicu koja se nalazi na dijelu Drvenog mosta koji Organizator odredi. Spustanje zastavice je znak za početak „brzinske utrke“, tada počinje teći vrijeme na štoperici. Finiš „brzinske“ utrke je kada prednji vrh lađe dođe ispod Drvenog mosta, tada se vrijeme zaustavlja.

 

Član 8.

 

Prijava ekipa će se vršiti do dana „brzinske“ utrke. Svaka ekipa može prijaviti najviše 5 članova. Svaki učesnik Unskih lađara sudjeluje na vlastitu odgovornost, i samim činom prijave garantuje svoju psihofizičku sposobnost za nastup na utrci Unski lađara.

Svaki učesnik može biti prijavljen u samo jednoj ekipi. Utrke mogu veslati isključivo prijavljeni veslači. Naziv ekipe ne smije biti uvrijedljivog sadržaja.

 

Član 9.

 

Start glavne utrke Unskih lađara je na Crnom jezeru, čiji tačan položaj definira Organizator. Organizator je zadužen za pravilno postavljanje startne linije, te evidentiranje ostvarenih rezultata.

 

Član 9a.

 

Na startu lađe se redaju ispod startne linije nakon što ih prozove glavni sudac. Redanje lađi se vrši u više redova. Ekipa sa prvim startnim mjestom staje u sredinu toka rijeke a ispod linije gdje stoji natpis start. Parni brojevi se redaji na desnu a neparni na lijevu stranu u odnosu na prvoplasiranog.

 

Broj lađi u prvom redu određuje Organizator.

 

Glavni sudija je zadužen za pravilan start utrke. Start utrke može biti ponovljen ukoliko glavni sudija uoči nepravilnosti.

 

Član 10.

 

Učesnicima Unskih lađara nije dopusteno isticati bilo kakve političke poruke ili obilježja političkih stranaka.

 

Nepoštivanje odredbi ovog člana sankcionisat će se diskvalifikacijom cijele ekipe s Unskih lađara.

 

Član 11.

 

Korištenje nedozvoljenih stimulativnih sredstava, u duhu fair play-a, je zabranjeno.

 

 

Član 12.

 

Učesnici Unskih lađara se moraju ponašati sportski. Zabranjen je svaki fizički sukob, psovanje, vrijeđanje, prijetnja ili bilo kakav drugi nasrtaj od strane članova ekipa na: druge česnike, ekipe, suce, osobe ovlaštene od strane Organizatora za određene poslove, gledaoce ili prema bilo kojoj službenoj osobi.

 

Nepoštivanje odredbi ovog člana sankcionisat će se diskvalifikacijom cijele ekipe s Unskih lađara.

 

Pojedincima koji su sudjelovali u bilo kakvim radnjama koje su ovim članom zabranjene može se izreći zabrana sudjelovanja na Unskim lađarima, na rok od jedne do pet godina, ali i doživotno zabraniti kandidovanje i izbor u bilo koje tijelo ili organ Unskih lađara, o čemu odlučuje Organizacioni odbor.

 

 

Član 13.

 

Utrku Unskih lađara prate suci koje angažuje Organizator.

Broj sudaca i njihov način praćenja određuje Organizator.

Glavnog suca Unskih lađara odabire ga Organizacioni odbor.

Ostali suci su osobe koje odabire Organizacioni odbor.

 

 

Član 14.

 

Pravo prijave na eventualne nepravilnosti vezanih za tijek Unskih lađara ima svaka ekipa najkasnije 15 minuta nakon završetka Unskih lađara.

Nepravilnosti koje su nastale na utrci Unskih lađara rješavat će glavni sudac s ostalim sucima i Organizacionim odborom.

Suci po isteku žalbenog roka održavaju sastanak na kojem se prikupljaju izvjestaji sudaca, rješavaju pristigle prijave nepravilnosti, te se donosi Odluka o konačnom poretku zajedno sa eventualno počinjenim nepravilnostima i izrečenim kaznama.

 

Član 15.

 

Cilj utrke Unskih lađara je Drveni most u centru Bosanske Krupe. Prolazak posljednje plasirane ekipe ispod Drvenog mosta označava kraj utrke Unskih lađara.

 

 

 

Član 16.

 

Tradicionalna Unska lađa ima sljedeće propozicije:

 

– lađa je napravljena od drveta

– krive na lađi su napravljene od drveta

– pojačanja na krivama mogu biti metalna

– prednji i zadnji korman lađe moraju biti od drveta

– spojevi dasaka (sa vanjske strane) su okovani limom

– pod lađe, s vanjske strane, uključujući pod prednjeg i zadnjeg kormana mora biti   ravan

– lađa je isključivo premazana zaštitnim sredstvima za drvo, upotreba smole i raznih            sintetikčih vlakana (kao sto je fiber glass i sl.) je zabranjena.

 

Ukupna dužina lađe Min 5 m; Max 6.5 m
Prednji korman ( s unutrašnje strane ) U podu min 30 cm, u vrhu min 40 cm
Zadnji korman ( s unutrašnje strane ) U podu min 40 cm, u vrhu min 50 cm
Debljina daske Min 2 cm
Širina poda na početaku prednjeg kormana (kod krive) s unutrašnje strane Min 70 cm **************
Širina poda na početaku zadnjeg kormana (kod krive) s unutrašnje strane Min 70 cm **************

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here