Septembarski dani slobode: Kulturno-zabavnim, sportskim i memorijalnim manifestacijama Krupljani obilježavaju dane otpora i godišnjicu osbobođenja

PODIJELI

Sedamnaestog septembra navršavaju se 22 godine od kada su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Kao i svake godine, i ove se taj datum, uz ostale značajne poput 1. septembra kada je formirana 511. slavna brdska brigada, obilježava prigodnim programom.

Dvadeset druga godina oslobođenja Bosanske Krupe i dvadeset peta godišnjica formiranja 511. slavne brigade u okviru “Septembarskih dana slobode 2017” obilježavat će se obilaskom spomen-obilježja i šehitluka, turnirima u boćanju, košarci i šahu, biciklističkim maratonom, izložbom fotografija i slika, plesnom revijom, prirednom mališana, kao i svečanom akademijom Općinskog vijeća.

Nakon što su prethodnih godina vježbe pripremili u Drugoj i Prvoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi, te Osnovnoj školi „Otoka“ a u sklopu plana osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih jedinica, općinska služba za zajedničke poslove, civilnu i protupožarnu zaštitu u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Bosanska Krupa i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Otoka“, te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bosanska Krupa, ove godine će svoju obučenost i opremljenost demonstrirati građanima na zgradi Opće gimnazije.

Centralni dio obilježavanja ove je godine na Trgu Alije Izetbegovića u 20.00 sati kada će koncert za sve Krupljane i njihove goste održati Nihad Alibegović.

Program obilježavanja:

15. septembar

8:30 sati – Posjeta mališana iz Dječijeg obdaništa

9:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka

11:00 sati – Pokazna vježba vatrogasaca ispred zgrade Opće gimnazije

16. septembar

14:00 – Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa
– Kombinovana izložba fotografija i slika 92’-95’ (autori: Jasmin Beširević, Šefik Veladžić i borci i starješine 511. slavne bbr.

20:00 sati – Koncert Nihada Alibegovića

17. septembar

9:00 sati – Biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“ –Bosanska Krupa – Bosanska Otoka – Mahmić Selo – Jezerski šehitluci – Pištaline šehitluci – Perna – Bosanska Krupa (Polazak ispred spomen-obilježja)

– Šahovski turnir povodom oslobođenja Bosanske Krupe

19:00 sati – Rođendanski bal za Bosansku Krupu (Plesno veče SPK Hypnotic na igralištu Idrinovac, u slučaju kiše, bal će se održati u Domu kulture)

21. septembar

10:00 sati – Priredba/performans mališana iz Dječijeg obdaništa (Park prijateljstva)

Pozivaju se oslobodioci Bosanske Krupe, ratni vojni invalidi, članovi porodica šehida i svi ostali građani Bosanske Krupe i susjednih općina da uzmu učešće i prisustvuju predviđenim programskim sadržajima kako bismo dostojanstveno i ponosno obilježili 25. godišnjicu formiranja 511. slavne i 22. godišnjicu oslobođenja Bosanske Krupe.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here